Schijnzelfstandigheid onder ZZP’ers: Wat betekent dit voor uw bedrijf?

Schijnzelfstandigheid onder ZZP’ers: Wat betekent dit voor uw bedrijf?

Als bedrijf maakt u misschien wel regelmatig gebruik van ZZP’ers. Het lijkt een gemakkelijke oplossing: geen vast dienstverband, geen loonkosten, maar wel de expertise van een zelfstandige professional. Maar wist u dat er binnenkort strengere controles op schijnzelfstandigheid plaatsvinden? Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst intensiever controleren of een ZZP’er daadwerkelijk een zelfstandige is of in feite een werknemer. Dit kan grote gevolgen hebben voor zowel de zelfstandige als de opdrachtgever. In onze blog leggen we uit wat schijnzelfstandigheid is en wat dit betekent voor bedrijven die ZZP’ers inhuren.

Wanneer is een ZZP’er eigenlijk een werknemer?

Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer een zelfstandige in werkelijkheid werkt onder de omstandigheden van een werknemer. De Belastingdienst heeft duidelijke richtlijnen voor het bepalen of er sprake is van een dienstverband of dat iemand daadwerkelijk zelfstandig werkt.

Bekijk de richtlijnen

Kenmerken van een werknemer

  • De opdrachtgever bepaalt hoe het werk wordt uitgevoerd, of wat de werktijden zijn;
  • Het werk wordt voor een langere periode verricht;
  • De werkzaamheden worden binnen de organisatie verricht, net zoals andere werknemers dit doen.

Kenmerken van een zelfstandige

  • De zelfstandige wordt op factuurbasis betaald, vaak per uur of per opdracht. Bij ziekte ontvangt de zelfstandige geen doorbetaling.
  • De zelfstandige draagt zelf het ondernemersrisico en maakt vaak investeringen in materialen of apparatuur.
  • De zelfstandige gedraagt zich naar buiten toe als ondernemer, bijvoorbeeld door een eigen website te onderhouden en meerdere klanten te bedienen.

Wat betekent schijnzelfstandigheid voor uw bedrijf?

Als de Belastingdienst oordeelt dat een ZZP’er feitelijk een werknemer is, kunnen er aanzienlijke financiële gevolgen zijn voor uw bedrijf. De Belastingdienst kan dan namelijk eisen dat u sociale premies en soms ook pensioenpremies betaalt, alsof de ZZP’er een werknemer is. Dit kan gepaard gaan met boetes en naheffingen.

Daarnaast kan er een cao van toepassing zijn, waar u zich aan moet houden, wat extra kosten met zich meebrengt. Voor de zelfstandige zelf kan het betekenen dat hij of zij ten onrechte gebruik heeft gemaakt van belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek of de MKB-winstvrijstelling.

Vooruitkijken naar 2025

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven. De controles zullen gericht zijn op het identificeren van schijnzelfstandigheid, en indien nodig worden naheffingsaanslagen opgelegd. Gelukkig is 2025 een overgangsjaar. Dit betekent dat de Belastingdienst over de periode vóór 2025 geen boetes of naheffingen zal opleggen. Dit geeft zowel ZZP’ers als bedrijven de tijd om hun situatie in orde te maken.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Om schijnzelfstandigheid te voorkomen, is het belangrijk dat u als opdrachtgever goed kijkt naar de werkrelatie met ZZP’ers. De Belastingdienst heeft een keuzehulp ontwikkeld die u helpt om te bepalen of de werkrelatie als zelfstandigheid of als dienstverband moet worden beschouwd. Deze keuzehulp stelt u vragen over de werkstructuur, de verantwoordelijkheden en de mate van zelfstandigheid van de persoon in kwestie.

Door tijdig te controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid, kunt u ongewenste financiële gevolgen voor uw bedrijf voorkomen.

Het is van belang dat u zich als bedrijf goed voorbereidt op de veranderingen die in 2025 van kracht gaan. Schijnzelfstandigheid kan niet alleen leiden tot extra kosten voor uw bedrijf, maar ook voor de zelfstandigen waarmee u samenwerkt. Door nu al de werkrelatie met uw ZZP’ers te evalueren, voorkomt u onaangename verrassingen in de toekomst. Het is dus verstandig om op tijd de juiste stappen te zetten en goed te controleren of uw ZZP’ers inderdaad zelfstandig werken.

Schijnzelfstandigheid onder ZZP’ers: Wat betekent dit voor uw bedrijf?